Jyväskylän kadunvaltaus kokosi useita satoja osallistujia (14/08/03)

Noin neljäsataa mielenosoittajaa kokoontui viime lauantaina klo 12 Jyväskylän Kirkkopuistoon. Valtaajia oli saapunut busseilla Torniosta, Turusta Tampereelta, Lahdesta ja Helsingistä saakka. Valtauskulkueet liikkuivat kahdessa ryhmässä vilkasliikenteiselle Yliopistonkadulle, katkaisivat liikenteen ja ripustivat banderollit liikenneväylän päihin. Kadulle nousi DJ-pöytä ja äänentoistolaitteet. Generattori starttasi. Erilaisten järjestöjen ja ryhmien materiaalia ilmaantui myyntiin ja jakoon. Jyväskylän Reclaim the Streets 2003 alkoi, aurinko helli urbaania katujuhlaa.

Päivän mittaan kadulle saapui runsaasti lisää valtaajia sekä kaupunkilaisia: vallattu katu oli avoin tila kaikille, jotka halusivat osallistua antikapitalistiseen kaupunkijuhlaan tai ihan vain pistäytyä katsomassa valtauksen tunnelmia. Dj:den ja räppäreiden lisäksi kadulla esiintyi poliittisen teatterin ryhmä Poleemi, jonglööreja ja capoiera-tanssijoita. Joukko nuoria taiteili kadun täyteen värikkäitä liitumaalauksia. Teijän keittiön ruoka vietiin käsistä. Myös perinteikkäät Jyväskylän Pienajot ajettiin valtauksella. Illalla juhlat jatkuivat ravintola Ilokivessä.

Tämänvuotinen Jyväskylän RTS oli kolmas Neste Rally Finlandin yhteyteen ajoittunut kadunvaltaus. Maailmanmestaruusrallit ovat kimmoke Jyväskylän kadunvaltausperinteelle, mutta valtaajien julistus korostaa heidän toimintansa näkemistä osana laajempaa urbaanista tilasta käytävää taistelua. Yritysten ja muiden pääomatahojen kaupungin sijaan valtauksella avataan tilaa ekologiselle ja yhteisölliselle kaupunkikulttuurille.

"Rallien vastustajat"

Mediassa valtaajista ja Pienajojen järjestäjistä käytetään tyypillisesti nimikettä "rallien vastustajat". Epäilemättä monet valtaajista kokevatkin rallit jo ihan sinänsä ikäväksi kaupunkijuhlaksi ja toivottaisivat sikailevan ja hurjastelevan rallikansan mieluusti toiselle planeetalle. Rallien ekologisesti tuhoisia vaikutuksiakaan ei voi vähätellä varsinkaan ideologisella tasolla: maailmanmestaruusrallithan ovat ennen kaikkea auto- ja öljyteollisuuden globaali spektaakkeli. "Rallien vastustajat" on kuitenkin vain leimaava ja typistävä viittaus vallatun kadun tapahtumiin. Siinä missä Neste Rally Finland on yritysten mainosralli, on Reclaim the Streets vastuullista ja omaehtoista moninaisuuden juhlaa.

Monelle RTS:n järjestäjälle tärkeää on ennen kaikkea "hyvien bileiden" järjestäminen. Tässä ei ole ole mitään väheksyttävän "epäpoliittista" tilanteessa, jossa kaupunkitila tarjoaa heikosti mahdollisuuksia pääomakulttuuria pakenevalle sosiaalisuudelle. Juuri tämä RTS:n tuotannollisuus on seikka, jota valtamedia ei tavoita uutisoinnissaan. RTS oli tapahtuma, jossa ei ollut erikseen järjestäjiä ja osallistua vaan jossa kaikki paikalla olleet tuottivat omalla olemassaolollaan tapahtuman sisällön. Niin tapahtuman organisoijat ja esiintyjät kuin järjestöt ja hengailijat avasivat RTS:n kautta tilan oman erityisyytensä ilmaisulle.

Hieno esiintyjäkaarti ei ollut vain esiintymässä, innokkaat osallistujat eivät olleet vain osallistumassa, järjestöt eivät olleet vain esittäytymässä, järjestäjät eivät olleet vain järjestämässä. Kaikki olivat avaamassa näkymää sellaiseen urbaaniin tilaan, joka vaikuttaa valtakulttuurin näkökulmasta mahdottomalta mutta joka on kadunvaltauksissa aina käsinkosketeltavissa.

Tällaisen "ylistyksen" vastapainoksi lienee sopivaa huomauttaa, että toki RTS:iin sisältyy myös ongelmia liittyen esimerkiksi moninaisuuden epämuodolliseen organisointiin kaikkien osallisten sujuvan yhteistyön ja tapapuolisen vastuunkannon hengessä. Yhtä kaikki, RTS:ien poliittisen sanoman nouseminen niiden tuotannollisesta ja avaavasta luonteesta pelkän vastustamisen lisäksi on seikka, jonka huomiotta jättäminen tekee valtavirran uutisoinnista väistämättä tylsää ja typistävää.

Poliisin laskuopin mukaan...

Tänä vuonna erityistä harmistusta, mutta samalla myös suurta hilpeyttä herättänyt seikka, oli poliisitiedotteesta julkisuuteen päätynyt arvio noin sadasta valtaajasta. Todellisuudessa jo valtauskulkueisiin osallistui nelisensataa ihmistä ja päivän mittaan valtaukselle saapui parisataa ihmistä lisää. Jos päälle lasketaan myös kadulla mielenkiinnosta vain piipahtaneet ohikulkijat luvut ovat lähellä seitsemää sataa. Illan jatkobileissäkin oli ravintoloitsijan arvioimana neljä-viisisataa juhlijaa. Vanhan vitsin mukaan toiset poliisit osaavat kirjoittaa, toiset lukea... Mutta osaako yksikään laskea?

Eräs erikoispiirre RTS:ssä oli se, että osa valtaajista oli naamioitunut. Muutama kymmenen valtauskulkueiden etummaista oli peittänyt kasvonsa Rikos Recordsin "sponsoroimilla" possunaamioilla ja myös joillain jäljempänä tulevilla oli maskeja. Naamioitumisella valtaajat halusivat muistuttaa kriittiseen kansalaistoimintaan viime aikoina kohdistuneista paineista, jotka Suomessa kärjistyivät pitkälti Lauri Oinosen vuoden vaihteessa avaamaan keskusteluun ja siitä virinneeseen kansanedustaja Petri Salon lakihankkeeseen naamioitumisen kieltämiseksi mielenosoituksissa.

Valtaajien julistuksessa todetaan valtaajien itsensä joukossa olevan juuri niitä yhteiskunnan marginaaleissa toimivia henkilöitä — maahanmuuttajia, alakulttuurien ja seksuaalisten vähemmistöjen edustajia — joille julkisuuden kontrolloinnissa on kyse mahdollisuudesta tulla esiin esittämään yhteiskuntakritiikkiä ilman pelkoa leimautumisesta ja joutumisesta vaikeuksiin viranomaisten tai työnantajien kanssa. Poliisien tiedotteessa naamiot oli huomioitu merkille pantavana seikkana, mikä kertoo naamioitumisen olevan polttava aihe, jopa symbolisesti tehtynä.

Fight for your right to Party!

Jyväskylän Reclaim the Streets -sivusto