Hyvää Älä Osta Mitään -päivää!
Älä osta mitään -päivä koittaa perjantaina 24.11.2000. Kauppojen jouluruuhkien kynnyksellä onkin ajankohtaista miettiä mitä todella tarvitsee ja minkä voisi jättää kaupan hyllylle jonkun toisen iloksi. Päivän taustalta löytyy ajatus, että jokainen voi ainakin yhden päivän ajan tarkastella länsimaiden kulutuskulttuuria kokonaisuutena ja pohtia omia kulutusvalintojaan.
Älä osta mitään -päivä eli Buy Nothing Day sai alkunsa Pohjois-Amerikassa viime vuosikymmenen alussa vastamainoksia tekevän Adbusters-järjestön ideasta. Viime vuonna teemapäivä tavoitti kuluttajat yli 30:ssä maassa, ja Suomessakin päivän suosio on ollut kasvussa. Ainakin mielipidetutkimuksessa jopa noin puolet ihmisistä Saksassa, Italiassa, Norjassa ja Hollannissa ilmoittaa olevansa valmis laskemaan elintasoaan luonnon suojelemiseksi.
Älä osta mitään-päivä kohdistaa huomion suoraan turhaan kulutukseen, mutta sillä ei pyritä syyllistämään kuluttajaa tai horjuttamaan taloutta vaan huumorin keinoin kannustamaan ihmisiä etsimään vaihtoehtoja aineelliselle kulutukselle. Ja onneksi kaikki hyvä ei ole aineellista eikä edes maksullista; ystävyyttä ja toisen aitoutta kun ei voi ostaa.
Paisuva kulutuksemme
Tuotteet vanhentuvat tai tulevat käyttökelvottomiksi nopeammin kuin aikaisemmin. Myös tuotevalikoiman räjähdysmäinen kasvu lisää tuotannon aiheuttamia välillisiä energia- ja materiaalivirtoja ympäri maailman. Onkin arvioitu, että tavalliseen valintamyymälään ilmestyy uusia tuotteita kolme kertaa nopeammin kuin niitä poistetaan myynnistä.
Kulutuksen vähentämisen esteenä saattaa olla tottumus tiettyyn lämpötilaan, ruokaan, liikkumisnopeuteen tai harrastukseen. Kuitenkin suomalaisen kasvavasta kulutuksesta yhä suuremman osuuden muodostavat tavarat ja palvelut, joita ilmankin tulisimme toimeen. Entistä yleisempää on myös, että teknologinen keksintö johtaa sovellukseen, jolle vuorostaan keksitään käyttötarkoitus ja vasta sitten sitä vastaava inhimillinen tarve.
Maailman enemmistölle ostamattomuus on päivittäistä, joten herää kysymys "eikö olisikin kohtuullista vaatia planeetan vähemmistöltä edes yhden päivän vapaaehtoista ostamattomuutta". Liikakulutus liittyy siis paitsi lähes jokaiseen ympäristöongelmaan, myös entistä enemmän tasa-arvoon, kun köyhätkin huomaavat vaatia osuuttaan luonnonvaroista tällä globalisaation aikakaudella.
Kulutusko kulttuuria?
Voidaan ajatella, että elintason nousu on vapauttanut länsimaiden ihmisiä eloonjäämisen kamppailusta ja tuonut mukanaan kyllästymisen, jonka poistamiseksi on tapana hankkia uutuustuotteita. Mutta usein uutuudet muuttuvat ajan myötä mukavuudeksi tai toisista erottautumisen välineeksi ja lopulta koko yhteiskuntamme fyysisten ja taloudellisten järjestelyjen asettamaksi vaatimukseksi. Tästä esimerkkinä on yksityisauto ja sen tarvitsemat maantiet.
Yhden päivän ostolakolla on mahdollista kyseenalaistaa aineellisen kulutuksen rooli yhteiskuntien ja yksittäisen ihmisen hyvinvoinnin lisääjänä. Ja kokeiltuaan ostolakkoa kuluttaja saattaa todeta, että hänen ostopäätöksiinsä vaikuttavat osaltaan mainonta, muiden mielipiteet ja hänen pyrkimyksensä muodostaa käsitys itsestään.
Mainonnan keinojen huomaaminen auttaa ymmärtämään kulutushysteriaa. Mainoksilla tuotteeseen liitetään mielikuvia kuluttajaan vetoavista ominaisuuksista. Uusi malli ei usein suuresti eroa edeltäjästään, mutta vähäisellä tuotteen muuntelulla onnistutaan luomaan uutuudentunnetta ja nopeutetaan samalla myös muotitrendien vaihtumista. Ilman tätä jatkuvaa muunteluahan ihminen saattaisi tulla harmittavan pian tyytyväisiksi keräämäänsä tavarapaljouteen ja jättää ostamatta.
Säpinää ja säästöä perjantaina 24.11
Ennen Älä osta mitään- päivää kulutuskriittiset yksityishenkilöt ja yhteisöt aikovat havahduttaa itseään ja harhailevaa kuluttajaa tv-mainoksen, tietokonepelin ja muun tiedotusmateriaalin voimin. Ilmaispostikortteja, joiden aiheena on Älä osta mitään- päivä, tulee olemaan saatavilla kahviloiden postikorttitelineissä. Vinkkejä päivän viettämiseen löytyy kampanjaa varten tehdyiltä villin lännen tyylisiltä www-sivuilta, joiden tunnelmat kuvastavat kaikessa armottomuudessaan länsimaisen markkinatalouden varjopuolia.
Myös Turussa osallistutaan Älä Osta Mitään -päivään 24.11. Maan ystävät ja REA klo 14 Kauppatorilla.
[pasi knuuttila]
Linkkejä:
www.luontoliitto.fi/bnd
www.adbusters.org
KIPINÄ MARRASKUU/2000 INDEX[Kuokkavierasjuhlat] · [The Battle of Nizza] ·
[Buy Nothing Day] · [Ya Basta ja EU:n perusoikeuskirja] ·
[10 asiaa organisoitumisesta] · [Valkohaalarit linnanjuhliin]
· [Resepti]
Takaisin etusivulle