Asian Dub Foundation:
Community Music
(London Records)Asian Dub Foundation eli ADF julkaisi maaliskuussa kolmannen albuminsa Community Music. Englannista tulevan bändin aikaisemmat levyt ovat nimeltään Facts and Fictions ja Rafi's Revenge, joista ensinmainitun löytäminen lienee hyvin vaikeaa. Kakkoslevyllään ADF saavutti jo varsin paljon huomiota ja tämän uuden levyn myötä varmasti hyvin paljon lisää. Mainittakoon, että Rafi's Revenge löytyy Turussa musiikkikirjastosta ja ehkä jopa tämä uutuuskin. Albumilla on 14 biisiä ja kestoa noin 70 minuuttia.
ADF:n musiikki ei alistu luokiteltavaksi mihinkään ahtaaseen lokeroon, sillä siinä on aineksia varsin monesta suunnasta: raggasta, hip hopista, drum'n'bassista, eri aasialaisista musiikkiperinteistä jne. Kokonaisuus on hallitun tyylikäs, eivätkä monet ainekset missään vaiheessa hajoa sekavuudeksi tai epämääräisyydeksi. Rytmit ovat eläviä, kulkevia ja mielenkiintoisia, sellaisia joiden jälkeen monet muut rytmit kuulostavat laimeilta, kerrassaan mitäänsanomattomilta. Kakkoslevyyn verrattuna ADF:n musiikki on muuttunut entistäkin toimivammaksi ja antoisammaksi. Vokalisoinnissa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi aksenttiin, josta ainakin ajoittain huomaa selkeästi jäsenten aasialaisen alkuperän. Kokonaisuutena Community Music on erittäin toimiva paketti, josta ei juuri heikkoja paloja löydy.
Bändin kaikkien jäsenten juuret ovat siis Aasiassa, mikä tulee hyvin esiin heidän musiikissaan, teksteissään ja toiminnassaan. Oma identiteetti, jossa on aineksia sekä aasialaisesta että englantilaisesta kulttuurista, on bändin jäsenille hyvin tärkeä ja he pyrkivät musiikissaan tuomaan esille oman identiteetin säilyttämisen tärkeyden. ADF ei tietenkään sorru mihinkään nurkkapatriotismiin tai vastaavaan, vaan luo omaa musiikkiaan eri vaikutteiden leikkauspisteessä ollen ylpeä omista juuristaan ketään muuta halventamatta tai alentamatta. Bändillä on projekti nimeltä ADFED (ADF Education), jonka avulla he pyrkivät antamaan aasialaista alkuperää oleville nuorille mahdollisuuksia luoda ja säilyttää omaa kulttuuriaan. Ahdasmielinen kulttuurikonservatismi on ADF:sta kaukana, kulttuuri on heille jatkuvasti muuttuvaa ja monikulttuurisuus arvossaan.
Levy alkaa ensimmäiseksi sinkuksi valitulla biisillä Real Great Britain, joka ryöpyttää armottomasti Britannian nykytilaa ja muun muassa "coolia" Tony Blairia: "New Britannia cool / who are you trying to fool [--] Not enough schools / not enough homes...". Selvempi hitti olisi luultavasti ollut nelosraita New Way New Life, jonka rytmi, melodia ja vokalisointi ovat ehdottoman mukaansatempaavia. Tekstissä käsitellään aasialaisten siirtolaisten mahdollisuuksia selvitä brittiläisessä luokkayhteiskunnassa, mikä vaatii kovaa kamppailua: "Stayed an we fought an now de future's open wide / new way new life". Oma identiteetti ja ylpeys siitä ovat tässäkin kappaleessa tärkeässä osassa. Yhteisöllisyyden merkitys yhtyeelle on suuri, ja tämä tulee esiin jo levyn nimessä. Useammassa biisissä puidaan paljonkin huomiota saaneita asioita, kuten kansainvälisen kapitalismin mittavia ongelmia ja "laittomien" siirtolaisten asemaa. "There is no such thing as illegal immigrants, only illegal governments".
Iloinen uutinen on, että ADF on tulossa kesällä Seinäjoen Provinssirockiin, jossa esiintyy myös Rage Against the Machine. Bändin kotisivuilta löytyy paljon kaikkea kiinnostavaa, muun muassa haastatteluita ja tietoa eri kampanjoista, joita ADF tukee. Sivuilla voi myös allekirjoittaa vetoomuksen Satpal Ramin vapauttamiseksi. Hän puolusti omaa henkeään rasistisia hyökkääjiä vastaan ja sai siitä todella pitkän vankeustuomion.
[kk]
Linkki: www.asiandubfoundation.com
KIPINÄ TOUKOKUU/2000 INDEX[Street Party Turussa 27.5.] · [Näpit irti geeneistä!] ·
[Keikka-arviot] · [Asian Dub Foundation] ·
[Otso Lapila] · [Vappu] · [A16 Washington DC] ·
[Chiapas ja zapatistit] · [Ruokareseptit]
Takaisin etusivulle