Levyt ja lehdet
Muutoksen kevät # 21
Muutoksen kevään uusin numero ilmestyi aivan toukokuun lopussa. Kuten viime aikoina on ollut tapana, tämäkään ei ole teemanumero. Toivottavasti teemanumeroita tehdään vielä joskus, koska jonkin teeman käsittely antaa lehdelle helposti myös lisää pidempiaikaista merkitystä. Tämäkin numero on kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen.
Lähestyvän Göteborgin EU-kokouksen hengessä uusliberalismin vastaista liikettä käsitellään tälläkin kertaa. Eräs lehden kiinnostavimpia artikkeleita on Markus Draken kertomus zapatistien karavaanista Mexico Cityyn, mihin tarjotaan lisää näkökulmia Megafoni-liitteessä. Tavallisesta "Muuttarin" tarjonnasta hieman poikkeava juttu Venäjällä Kasimovissa sijaitsevasta radikaaliekologisesta yhteisöstä on myös kiinnostava.
Pääkirjoituksesta löytyy hyvin tärkeä pointti: USA:n irtauduttua Kioton ilmastosopimuksesta keskustelun painopiste on siirtynyt USA:n ja sen presidentin arvosteluun, jolloin Kioton sopimus näyttäytyy hyvänä asiana, josta irtautumalla USA on tehnyt väärin. Kioton sopimus on kuitenkin täysin riittämätön tulevien ilmastonmuutosten rajoittamiseksi ja hidastamiseksi. Sopimuksen arvosteleminen julkisessa keskustelussa on keskustelun painopisteen muututtua entistä vaikeampaa. Ilmastonmuutos kytkeytyy niin tiukasti mm. resurssien epätasaiseen jakautumiseen sekä keskitetyn vallan ja tuotannon ongelmiin, että kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa ei ehkä voidakaan löytää tähän ongelmavyyhtiin minkäänlaisia ratkaisuja. Tärkeämpiä paikkoja saattavat hyvinkin olla Intian Narmada, Chiapas, Kenia, Göteborg ja tuhannet muut.
Eläinoikeuskamppailuista uutisoidaan taas kattavasti, minkä lisäksi esitellään esimerkiksi Euroopan No border -verkostoa. Tärkeä huomio löytyy Naomi Kleinin kirjan No logo arvostelun lopusta: nykyään myös erilaiset kansalaisliikkeet pyritään muuttamaan brändeiksi ja tuotteistamaan. Herkullinen esimerkki tästä on tuore videopeli, jossa mielenosoittajat mellakoivat "Amerikan kauppajärjestö ATO:n" kokouksessa.
- Linkki: www.kulma.net/mkevat
Palokka # 4
Jyväskylän pojat julkaisivat uuden Palokan muutama viikko sitten. Lehti jatkaa tutulla linjallaan, eli hardcore hevi- ja skeittausmaustein on lehden kiinnostuksen kohde. Lehden ulkoasu on kohtalaisen toimiva, mutta pin up-tytöt ja hevisankareiden kuvat ovat aika hölmöjä. Suomen hardcore-skeneä Palokka esittelee tälläkin kertaa kattavasti mm. levyarvostelujen kautta.
Haastateltavina ovat tällä kertaa mm. Bolt, Hero Dishonest, Dropkick Murphys, skeittauksen Suomen mestari Juhani Salo ja Iron Maidenin kansitaiteilija. Harmi, ettei Boltilta kysytä mitään Sprite-mainoksesta, vaikka bändi itse onkin epäilemättä kyllästynyt puhumaan aiheesta. Juhani Salo puhuu haastattelussaan mm. hardcoresta ja siitä huonosta kuvasta joka monilla ihmisillä on skeittareista. Vapaa sana -osiossa on kiinnostava juttu yhdestä jenkkihardcoren suurimmista kliseistä eli selkäänpuukottamisesta (backstabbing), josta on tehty kymmeniä ellei satoja biisejä.
Palokka on taas ihan kiinnostavaa luettavaa, mutta minua vähän ihmetyttää jatkuva hevistä intoileminen. Toki omat juuret ovat tärkeä asia, mutta pitääkö niistä joka lehdessä puhua näin mittavasti? Homman nimi kuitenkin on hardcore.
Numero # 6
Skeittilehti Numero julkaisi uuden numeronsa toukokuussa. Suomalainen skeittaus on nykyään hyvin kovatasoista, kuten on myös Numero. Ulkoasu on taas hieno, ja valokuvat kannesta lähtien upeita. Eräs hienoimmista on kuva Arto Saaren frontside alley-oop melanista Kontulan poolissa. Mainoksia on taas runsaasti, ja kyllähän skeittaukseen jotenkin liittyviä mainoksia katselee ihan mielellään. Kännykkäalan mainokset ovatkin sitten asia erikseen.
Haastatteluissa ovat tässä numerossa mm. Controlille vetävä Jasper Tainio, hieno reggaebändi Soul Captain Band ja MC Taaki Börstasta tuttu Davo Isotaaki, jonka menneisyydestä löytyy skedesponsoreita ja rullausta USA:n suunnassa. 5boron tiimistä löytyvä Mark Nardelli on kirjoittanut esittelyn New Yorkin skeittiskenestä, minkä lisäksi esitellään Euroopan suurkaupunkien spotteja.
Numero tuo hyvin esiin skedekulttuurin kaksi eri puolta: toisaalta on kyse hyvin omaehtoisesta alakulttuurista, joka luo omia lehtiään, videoitaan jne. Toisaalta skeittaus taas on äärikaupallista markkinameininkiä. Kunhan kaupallisuus pysyy jotenkin kurissa, ja keskitytään olennaiseen eli skeittaukseen, niin luvassa on hyviä aikoja. Eräs kiinnostava osatekijä skeittikulttuurissa on sen marginaalissa elävä tietynlainen poliittisuus, joka ilmenee esim. kasvissyönnin muodossa. Myös Numeron voi nähdä pienenä vastaiskuna usalaisten hallitsemalle skedeteollisuudelle, jolle vastapainona lehti tuo hyvin esiin Suomen ja Euroopan skeneä. Oman skenen arvostaminen on tärkeää, eikä sen tarvitse merkitä mitään nurkkapatriotismia.
- Linkki: www.numerozine.com
Ceebrolistics: 0. cd-ep (EMI)
Ceebrolisticsin tuorein julkaisu on tämä ep nimeltä 0. eli nollapiste. Levyltä löytyy kahdeksan biisiä Suomen ehdottomasti kunnianhimoisinta hip hopia, joka on paljon tasokkaampaa kuin se tusinatavara, jota suuri osa täkäläisestä etenkin rap-skenestä tuottaa. Musiikki on välillä hyvin kaukana siitä, mitä odottaisi kuulevansa hip hop-levyltä. Koska hommat on hoidettu hyvällä tyylitajulla, kokeilut eivät missään vaiheessa sorru tekotaiteellisuuteen. Kyse on ryhmän omasta tyylistä, jonka he hallitsevat - ja jota he itse luovat - hienosti.
Riimejä löytyy sekä englanniksi kuin suomeksi - välillä myös samassa biisissä - ja ne toimivat. "My potential is greater than my crendential - I try to channel my fire to something influential - mahdollisuuteni suurempi kuin saavutukseni - johonkin vaikuttavaan yritän kanavoida tuleni." Tässä Ceebrolistics onnistuu mainiosti. Kyseessä on paras kuulemani suomalainen hip hop-kiekko, jolle on muuten sämplätty turkulaista Ritarikuntaa. Ceebrolistics etsii jatkuvasti hyvää fiilistä ja mielekkyyttä elämään, mihin voi kuulua myös yhteiskunnallinen toiminta, sillä "... sitä kautta koko yhteiskuntaan voimme alkaa yhdessä vaikuttaa".
Tämä levy on täynnä hyvää musiikkia ja fiilistä, joten ennakkoluuloton tutustuminen voi hyvinkin kannattaa. Ep löytyy myös vinyyliversiona ilmeisesti Murmurrecordsin kustantamana.
- Linkki: www.ceebrolistics.com
Avain feat. Jurassikki: Roihuvuori cd-sinkku (Rähinä records / Warner Music)
Avain julkaisi alkuvuodesta ensimmäisen sinkkunsa isolla yhtiöllä, mutta MC-vuosia on takana jo monia. Roihuvuori on biisinä eräänlainen kertomus elämästä Roihuvuoressa, joka on eräs Itä-Helsingin lähiö. Meininki on ihan tiukkaa, joskaan ei kovin omaperäistä. Taustat ovat kuitenkin toimivaa perusrapbiittiä, ja lyriikat toimivat kohtuullisesti. Toki riimeihin mahtuu myös pari rimanalitusta, mutta ei niistä enempää.
Lähiömeininkiä on mukavaa kuunnella silloin tällöin, joten myös tätä sinkkua pyörittelen ajoittain. Plussaa levy saa uhoavista mutta silti maanläheisistä riimeistään, joihin sisältyy myös yhteiskunnallista kritiikkiä. Ajoittain uho nousee aika kovaksi "tervetuloo rasisti sinä vastaan meitsi - siin on maiharis mis on mun perhosveitsi". Mukaan mahtuu myös kuvia arkielämästä "roihikas enemmän kapakoita ku ruokakauppoi". Lähiössä asuu "eniten alkoholistei eniten rikollisii eniten köyhii eniten skidei ilman omaa isii", joten kannattaa ajoittain heittää "oikeistolle kritiikkii", ottaa "pari tuoppii ja olla tääl onnellisii". Instrumentaaliversio biisistä on oikeastaan turha, joten mieluummin olisin kuullut toisenkin biisin tätä rähinää.
- Sivulta www.suomihiphop.com löytyy Avaimen haastattelu.
[kk]
KIPINÄ KESÄ-HEINÄKUU/2001 INDEX[Euroopan tulevaisuus] · [Turun Romantiikka] ·
[Moninaisuus vs G8] · [Naisten talouskirja] ·
[Levyt ja lehdet] · [Keisari ja Kulkuri] · [Keep Bangin']
Takaisin etusivulle