Keisari ja kulkuri
Valkohaalariliikkeen siirtolaisuustyöryhmä: Keisari ja kulkuri - kirjoituksia siirtolaisuudesta, kansalaisuudesta ja suvereniteetista (Leipä & ruusut -sarja, 2001).
Ihmisten vapaa liikkuminen sekä kansalaisuuden käsite ovat olleet keskeisellä sijalla mm. eurooppalaisen valkohaalariliikkeen toiminnassa. Avoimien rajojen ja avoimen kansalaisuuden vaatimukset liittyvät miljoonien rajoja ylittävien ihmisten kohtaloon maanosassamme. Ne on nähty myös tienä uudenlaiseen suvereniteettiin, joka mahdollistaisi ihmisarvon ja -oikeuksien kukoistamisen.
Aiheesta ei tähän mennessä ole julkaistu paljoakaan suomenkielistä kirjallisuutta. Leipä & ruusut -sarjan ensimmäinen pamflettijulkaisu "Keisari ja kulkuri" tulee tarpeeseen erityisesti siksi, että se antaa siirtolaisuuden, kansalaisuuden ja suvereniteetin käsittelylle syvällisempää historiallista ja teoreettista pohjaa.
Pamfletin ensimmäinen kirjoitus "Siirtolaisuus: uusi ilmiö vai vanha perinne?" perustuu Saskia Sassenin tutkimuksiin eurooppalaisesta siirtolaisuudesta. Sassenin mukaan nykyäänkin vallitseva käsitys siirtolaisuudesta pysyvänä kohdemaan miehityksenä on kansallisvaltioiden syntymiseen ja etnisen yhdenmukaisuuden tuottamiseen liittyvä ilmiö - vielä 1800-luvulla jaksottainen työsiirtolaisuuden muoto oli yleinen ja hyväksytty. Kansallinen, yhdenmukainen identiteetti on myytti, jonka paljastaa ulkopuolisten poissulkemisen mahdottomuus.
Toinen kirjoitus, "Vihollisen tuottamisesta", käsittelee suomalaisessa mediassa esiintyneitä väittämiä siirtolaisista (romanipakolaiset, albaanijalkapalloilijat, ugandalainen aids-raiskaaja jne.) ja näiden väittämien suhdetta maahanmuuttopolitiikkaan. Kirjoituksen keskeisenä viitekehyksenä on Genovan yliopiston professorin Alessandro Dal Lagon kirja Non-persone.
Kirjoituksista kolmas, "Valtio ja ihmisoikeudet", perustuu enimmäkseen Hannah Arendtin The Origins of Totalitarianism -teokseen. Arendtin mukaan juutalaisiin ja muihin vähemmistöryhmiin viime vuosisadalla kohdistuneet joukkotuhot tulivat mahdollisiksi silloisessa historiallisessa kontekstissa ennen kaikkea siksi, että nämä vähemmistöt oli riisuttu kansalaisuudestaan ja sen tuomasta juridisesta turvasta. Myös nykypäivän siirtolaisuuteen liittyvien ongelmien ratkaisumahdollisuudet liittyvät suvereniteettiin sekä demokratian ja globalisaation toteutumismuotoihin.
Siinä missä Arendtille ihmisen oikeudeton tila on suvereniteetin oikosulun seurausta ja suvereniteetti perustuu sopimukseen, Giorgio Agambenin mukaan vallanmuodostumisprosessin ja suvereniteetin perusedellytys on oikeudettoman ihmisen olemassaolo vallan kohteena. Tällaista suvereniteettikäsitettä ja siihen liittyviä aihepiirejä käsittelee kokoelman neljäs kirjoitus, "Alaston elämä ja suvereniteetti". Kirjoituksen keskeisenä käsitteenä on "homo sacer", poikkeustilan ruumiillistuma ja oikeuksistaan riistetty olento, jonka murhaaminen on sallittu teko. Agambenin teoreettisessa kehyksessä elämän ja vallan vastakkaisuus ilmenee selkeästi esimerkeistä kuten vähemmistöjen joukkotuhot ja pakolaisten sulkeminen leireihin (epäihmisten paikkoihin), jotka - kuten Arendtkin toteaa - eivät ole totalitarismien yksinoikeuksia, vaan luonteenomaisia modernille suvereniteetille.
Mitä voimme oppia näistä kirjoituksista? Ensinnäkin, voimme havaita sen, että vaikka nykyiset eurooppalaiset valtiot (ja niiden enenevässä määrin yhteinen suvereniteetti) eivät julkilausutusti poissulje tiettyjä etnisiä ryhmiä, valta kuitenkin pyrkii jatkuvasti osoittamaan ihmisiä heidän "oikeille paikoilleen", eristämään "meitä" "heistä" niin pääomavallan etujen kuin vanhanaikaisen ennakkoluuloisuudenkin vuoksi. Tässä tilanteessa erityisesti ihmisten vapaa liikkuminen ja kansalaisoikeuksien laajentaminen ihmisoikeuksiksi ovat tärkeitä vaatimuksia.
Edellisiä vaatimuksia toteuttamalla on mahdollista tuottaa toisenlaista, avoimempaa suvereniteettia, joka perustuu ihmisoikeuksiin ja kansalaisyhteiskunnan demokratiaan - maailmaa, jossa keisari ei määrää mitä kulkurin tulee tehdä.
- Julkaisun voi tilata hintaan 20 mk lähettämällä tilauksen sähköpostitse osoitteeseen valkohaalarit@ecn.org
KIPINÄ KESÄ-HEINÄKUU/2001 INDEX[Euroopan tulevaisuus] · [Turun Romantiikka] ·
[Moninaisuus vs G8] · [Naisten talouskirja] ·
[Levyt ja lehdet] · [Keisari ja Kulkuri] · [Keep Bangin']
Takaisin etusivulle