Deportation Alliance
Deportation Alliance koostuu Euroopan johtavista lentoyhtiöistä. Ne ovat omistautuneet Euroopan valtioiden epäinhimillisen turvapaikkapolitiikan toimeenpanolle lennättämällä pakolaisia takaisin paikkoihin josta he pakenevat - ja missä he usein kohtaavat kuoleman, kidutusta tai vankeutta. Yhdistämällä sen jäsenyhtiöiden laajan matkakohteiden kirjon, Deportation Alliance kykenee tarjoamaan Euroopan maiden hallituksille vertaansa vailla olevan palvelun, lennättäen pakolaiset takaisin jopa kaikkein kaukaisimmille, sodan runtelemille alueille maailmassa.
Suurin osa pakolaisista, joita kuljetetaan heidän oman tahtonsa vastaisesti, pyrkivät vastustamaan karkotuksiaan. Lain toimeenpanopalvelut ovat kehittäneet menetelmiä tämän vastarinnan tukahduttamiseksi, käyttäen moottoripyöräkypäriä, rauhoittavia lääkkeitä, käsirautoja ja usein silkkaa väkivaltaa niitä kohtaan jotka ovat pakotettuja lentämään karkotusluokassa. Vaikka tämä on johtanut useisiin kuolemantapauksiin viime vuosien aikana, jatkavat Deportation Alliancen jäsenyhtiöt väkivallankäytön suvaitsemista lentokoneissaan. Ne voisivat lopettaa tämän käytännön tänään jos haluaisivat...
Siitä lähtien kun Euroopan hallitukset alkoivat tehdä yhteistyötä karkotusten saralla, ovat myös protestit karkotuksia vastaan muuttuneet kansainvälisiksi.
4. joulukuuta 1996, 10 AM Schiphol-lentokenttä, Amsterdam: palotikkaita ja naapurirakennusten kattoja apunakäyttäen, pieni ryhmä hollantilaisia aktivisteja kiipeää Martin Airin pääkonttorin katolle. Kun suurikokoinen, protestisloganeilla varustettu banderolli on ripustettu alas katolta, suurempi ryhmä aktivisteja ryntää pääsisäänkäynnistä. Aktivistit valtaavat rakennuksen ja alkavat informoida työntekijöitä Martin Airin osallisuudesta karkotusbisneksessä, käyttäen lentolehtisiä ja julisteita. Martin Air oli tuolloin vastuussa joukkokarkotuksista Zaireen ja muihin maihin. Niinsanotut "euro-charterit", Martin Airin käyttöön antamilla koneilla ja henkilöstöllä, olivat Saksan, Alankomaiden, Ranskan ja Belgian hallitusten käytössä pakolaisten karkottamiseen pääasiassa Afrikan maihin. Vaikka turvamiehet pitivät aktivistit henkilökohtaisesti briiffaamasta Martin Airin toimitusjohtajaa vaatimuksistaan, aktio teki häneen niin suuren vaikutuksen että hän tarjosi tapaamista itse. Kun "Autonoom Centrumin" delegaatio ilmoitti Martin Airia vastaan suunnatusta kampanjasta jota jatkettaisiin niin kauan kuin karkotukset jatkuvat, hän yllättäen antautui vaatimukselle. He eivät ilmoittaisi siitä julkisesti, mutta Martin Air lopettaisi karkotukset. Siitä lähtien ei Martin Airin koneissa ole tehty enää joukkokarkotuksia.
9. toukokuuta 1999, polttoaineen tankkaustauko Swissairin lennolla Kamerunissa: voidakseen karkottaa hänet, Sveitsin poliisin agentit olivat kätkeneet pakolaisen Kongosta verhon taakse koneen perällä. Hän on käsiraudoissa, hänen jalkansa on sidottu yhteen ja hänen suunsa on teipattu. Kun poliisit ottavat teipin hetkeksi pois, hän huutaa apua. Noin 20 matkustajaa, enimmäkseen karkotettavan maanmiehiä, tulevat apuun ja vapauttavat hänet. Väliverho revitään pois ja Sveitsin poliisiagenttien kimppuun hyökätään siten että heidän on vapautettava vankinsa. Paikalliset viranomaiset reagoivat siten etteivät sallineet koneen jatkaa lentoa, ennen kuin oli taattu, että karkotettava palautettaisiin Zürichiin. Siellä hänet vapautettiin koska häntä ei voitu enää pitää laillisesti vangittuna. Tämä positiivinen tapaus ei jäänyt ilman seurauksia: tämä tapahtuma sekä erään karkotettavan kuolema toisella Swissairin lennolla muutamaa viikkoa myöhemmin, sai Swissairin päättämään, ettei se enää kuljeta karkotettavia jotka vastustavat karkotustaan.
Nämä esimerkit osoittavat että protestit karkotuksia tekeviä lentoyhtiöitä vastaan voivat olla voitokkaita. Swissairin ja Martin Airin lisäksi belgialainen Sabena-yhtiö sekä Air France ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi karkotusbisnekseen osallisuutensa takia. Alankomaissa KLM, keskeisin taho maan karkotusbisneksessä on joutunut aktivistien kohteeksi, jotka ovat käynnistäneet "outrageous returnflight" ("karmaiseva paluulento")-kampanjan. Saksassa Lufthansa kohtaa "deportation.class"-kampanjan, joka on Kein mensch ist illegalin järjestämä. Deportation Alliance -kampanja pyrkii koordinoimaan näitä ja muita aktioita, jotka on suunnattu kaupallisten lentoyhtiöiden karkotusbisnekseen osallistumista vastaan. Loppu karkotuksille, nyt!
Linkki:
www.deportation-alliance.com
KIPINÄ SYYSKUU/2000 INDEX[Back in business] · [Kein mensch ist illegal] ·
[Maahanmuuttopolitiikan takapajula] · [Kohti Prahaa] · [Zapatistit puhuvat] · [Harkimolaisuus] · [Deportation Alliance] · [Numero] · [Megafoni] · [Resepti]
Takaisin etusivulle