Megafoni #2
- vuoden parhaita lehtiä?
Megafoni-lehdestä julkaistiin kesällä toinen odotettu numero. Jo ensimmäinen Megafoni oli kiinnostava sisältäen muun muassa tärkeän keskustelunavauksen itsehallinnollisista sosiaalikeskuksista, mutta kokonaisuutena kakkosnumero on selkeästi parempi. Lehdessä on 36 A4-sivua komeiden kansien kera. Megafonia voi Turussa ostaa Maailmankauppa Aamutähdestä, Kirjakahvilasta, eräältä Kipinä-kollektiivin jäseneltä ja Akateemisesta kirjakaupasta 10 mk:n hintaan.Megafonin aiheita ovat tällä kertaa muun muassa porttiteorian arviointi ja kritiikki, paikantuneiden toimijoiden politiikka, boikotointi ja sen merkitys nykyaikana, Joensuussa tehty köyhyyskysely, sekä suurten sosiaalisten ja ekologisten ongelmien asettamat haasteet journalismille. Lehdestä löytyy myös ohjeita taidetähdeksi haluaville.
Artikkelissaan “Kohti paikantuneiden toimijoiden dialogia” Markus Termonen kirjoittaa hyvin kiinnostavasti eräistä teemoista, joista on viime aikoina keskusteltu paljon joissakin suomalaisten radikaaliliikkeiden osissa. Hän kirjoittaa siitä, miten liikkeissä toimivat ihmiset ovat väistämättä paikantuneita, samoin heidän käsityksensä oikeasta ja väärästä ja esimerkiksi heidän käsityksensä yhteiskunnallisesta toiminnasta. Liikkeiden toimijat eivät enää voi - eikä heidän/meidän koskaan olisi pitänytkään - vedota näkemystensä väistämättömään totuuteen tai esimerkiksi turkistarhauksen moraalittomuuteen. Näkemyksiä on tarkennettava eli turkistarhaus ei ole moraalitonta, vaan moraalisesti väärin tiettyjen pätevästi perusteltujen näkemysten perusteella. Vetoaminen ikuisiin totuuksiin on toivottavasti ohi.
Porttiteoriaa käsittelevässä artikkelissa Kenny kirjoittaa siitä, miten porttiteoria itse asiassa pikemminkin ruokkii kuin pienentää yhteiskunnan huumeongelmaa. Porttiteoriasta on teoriana tullut osa todellisuutta, ja se tuottaa itsensä mukaista todellisuutta. Porttiteoria ehkä jopa alentaa kynnystä kovien huumeiden kokeilemiseen, koska sen mukaan kannabiksesta kulkee tie koviin huumeisiin. Jos kannabis ei tunnukaan vaaralliselta, niin miten sitten jokin muu? Portti on auki, ja porttiteoria näyttää pitävän paikkansa.
Artikkelissa nimeltä “Uusi journalismi tarvitsee asiantuntemusta ja intohimoa” Pirita Juppi esittelee nepalilaisen ympäristö- ja kehitystoimittaja Kunda Dixitin ajatuksia länsimaisen journalismin tilasta ja “maailmanparannusjournalismin” tarpeesta. Dixitin kritiikin mukaan länsimaisen journalismin perussääntö on neljän N:n mantra: “News is NEW, NEAR, NEUTRAL and NORTH”, eli uutisen on oltava uusi, neutraali, ja sen on liityttävä läheiseen alueeseen ja pohjoisen pallonpuoliskon asioihin. Maapallon köyhä enemmistö kelpaa uutisaiheeksi vain sotien ja luonnonkatastrofien aikaan. Dixit kyseenalaistaa “neutraalin” ja “objektiivisen” uutisoinnin, koska se tarjoaa lähinnä vain nykyisiä oloja oikeuttavia näkemyksiä, se ei halua antaa ääntä esimerkiksi kolmannen maailman köyhille. Valtavirtajournalismi ei analysoi tapahtumia ja asiayhteyksiä eikä tee johtopäätöksiä. Tärkeää Dixitin mukaan onkin kysyä, miksi jotakin tapahtui, ei ainoastaan raportoida mitä tapahtui. Hänen mukaansa journalistien ei pidä pyrkiä toimimaan vain yhteiskuntaa heijastavana peilinä, vaan olla osana peilissä heijastuvaa kuvaa, siis rehellisesti olla osa yhteiskunnallista toimintaa. Rehellinen sitoutuminen työhön vain lisää journalistin uskottavuutta, toisin kuin toimiminen “objektiivisena raportoijana”, joka vain oikeuttaa esimerkiksi epätasa-arvoisia yhteiskunnallisia rakenteita.
Megafonin kakkosnumero on mielestäni hyvin antoisaa luettavaa, ajoittain vaativaa mutta aina kiinnostavaa luettavaa. Ulkoasu on parantunut ollen nyt erittäin hyvä. Lisäpisteitä lehti saa Ben-paperinukesta ja kiinnostavista uutisista. Megafoniin voi tutustua myös internetissä, mutta artikkeleita verkkoon laitetaan rajoitetusti.
[kk]
Linkki:
megafoni.kulma.net
KIPINÄ SYYSKUU/2000 INDEX[Back in business] · [Kein mensch ist illegal] ·
[Maahanmuuttopolitiikan takapajula] · [Kohti Prahaa] · [Zapatistit puhuvat] · [Harkimolaisuus] · [Deportation Alliance] · [Numero] · [Megafoni] · [Resepti]
Takaisin etusivulle