Tshernobyl 1986
26. huhtikuuta tulee kuluneeksi 15 vuotta Ukrainassa sattuneesta Tshernobylin ydinonnettomuudesta. Kyseessä on ihmiskunnan historian suurin teknologiakatastrofi.
26.4.1986 koko reaktori räjähti ja radioaktiivisten aineiden pilvi kulki läpi Euroopan. Onnettomuus saastutti 105 000 neliökilometriä Ukrainaa. 115 000 ihmistä evakuoitiin, mutta 850 000 ihmistä asuu edelleen saastuneilla alueilla. YK:n Unescon mukaan noin neljä miljoonaa ihmistä kärsii onnettomuuden seurauksista ja radioaktiivisesta saastumisesta. Nykyiset arviot onnettomuuden aiheuttamista lopullisista syöpäkuolemista vaihtelevat 14 000 ja 475 000 välillä.
Vaikka täysin samanlaista onnettomuutta kuin Tshernobylissä ei voi tapahtua länsimaisissa reaktoreissa, ei niissäkään voida sulkea pois onnettomuutta, joka aiheuttaa voimakkaat radioaktiiviset päästöt ympäristöön.
Julkaisemme ohessa Ylen Teksti-TV:n 15 vuoden takaisia uutisia aiheesta.
26.4.1986
"Seinät alkoivat täristä ja betonirakenteista kuului kirskuvaa ääntä", muistelee Tshernobylin ydinvoimalassa työskennellyt insinööri.
"Näyttötaulu vilkkui kuin hullu ja mittarit pyörivät ympäri. Mutta mitkään hallintalaitteet eivät toimineet, kun yritimme painella nappuloita", Boris Stoljartshuk jatkaa.
"Nojauduin ulos ikkunasta ja näin tuhon laajuuden. Reaktorin paikalla oli suuri ammottava reikä."
Säteilymittarit jumittuivat ja osoittivat maksimia. Stoljartshukin säteilyannos oli valtava, mutta hän elää yhä.
1.5.1986
"Seisoin korokkeella, heilutin kättäni työläisille sekä opiskelijoille ja yritin jopa hymyillä", sanoo Ukrainan entinen sisäministeri Ivan Hladush.
Käynnissä oli vappuparaati Kiovassa. Tshernobylin nelosreaktori oli räjähtänyt 120 kilometrin päässä muutamaa päivää aiemmin.
"Tunsin valtavaa masennusta enkä voinut katsoa ihmisiä silmiin", Hladush jatkaa. Kulkueissa kannettiin kuvia, joissa Setä Samuli uhkasi ydinpommilla.
Neuvostoliiton viranomaiset olivat kieltäneet kertomasta kansalle, mitä todella oli tapahtunut.
Napin painallus vasta lopun alku
Tshernobyl suljetaan, mutta laitoskompleksin valoja ei vielä sammuteta. Kestää nimittäin ainakin kahdeksan vuotta, ennen kuin kaikki polttoainesauvat on nostettu viimeisenä toiminnassa olleesta kolmosreaktorista.
Turvallinen laitos ei ole silloinkaan, sillä nelosreaktorin päälle rakennetun betonisen sarkofagin sisällä velloo 160 tonnia radioaktiivista massaa, vahvistetaan voimalan johdosta.
Halkeamista betonikuoressa on kerrottu taajaan. Rakennelma kyhättiin häthätää onnettomuuden jälkeen ja se valmistui marraskuussa 1986.
Maaperä ja pohjavesi saastumassa
Tshernobylin ydinsaastetta tihkuu maaperään betonikuoresta huolimatta ja miljoonien ihmisten tarvitsemat pohjavesivarastot ovat vaarassa.
Maaperässä vaara vaanii vuosia. Brittiläiset ja hollantilaiset tiedemiehet suosittelevat, että pahiten saastuneet alueet rauhoitettaisiin viljelykseltä ainakin 30 vuodeksi.
Viljelykasveilla tehdyt kokeet osoittavat, että geenimutaatiot ovat varmoja ja ne voivat myös siirtyä seuraaviin kasvisukupolviin. Suoraan ukrainalaisten terveyttä uhkaavia tekijöitä voidaan vain arvailla.
Ylen Teksti-TV:n lisäksi lähteenä käytetty Greenpeacen tuottamaa tietopakettia.
Linkki: www.greenpeace.org
KIPINÄ HUHTI-TOUKOKUU/2001 INDEX[Karavaani kohti Göteborgia] · [Tshernobyl 1986] ·
[Meillä on unelma] · [Ydinvoimakamppailu] ·
[Lehtiarvoita] · [Rasismiraportti] · [Kaupunkiviljely] · [Hamppumarssi] · [Paperittomat]
Takaisin etusivulle